Sköt om ditt hår i kylan – 5 tips

Biotin är känt som hårets eget näringsämne, och biotin är också ett av de viktigaste ämnena då man vill ge sitt hår mer styrka. Håret ska ändå alltid tas om hand såväl inifrån som utifrån, eftersom särskilt långt hår hela tiden är utsatt för yttre påfrestningar. Kolla in våra tips, och håll ditt hår livskraftigt hela vintern igenom:

 1. Gå inte ut i kylan med fuktigt hår

  Gå aldrig ut innan håret torkat ordentligt. Om ett vått hår kommer åt att frysa, kan dess struktur gå sönder och stråna brytas av. Föna håret torrt och lägg på skydd i topparna om du ska ut i vintervädret. Skydda ett långt hår genom att snurra in det i mössan eller under jackans krage.

 2. Använd ylle då temperaturen kryper ner under nollstrecket

  Ylle ger bäst skydd mot vinterkylan, eftersom det binder fukt och minskar hårets statiska elektricitet. Ett elektriskt hår är ett tecken på att håret är för torrt och behöver fukt. Vid temperaturer under nollstrecket är luftfuktigheten särskilt låg, vilket gör att konstfiberplagg bara ökar den statiska elektriciteten. Använd därför naturmaterial, såsom ylle eller siden.

 3. Proteiner till håret

  Proteinerna är föda för håret, eftersom hårstråna främst är uppbyggda av proteiner. Goda proteinkällor är kyckling, fisk, ägg och baljväxter. Om tillgången på proteiner är för låg, blir håret småningom torrt, tunt och skört.

 4. Stärk hårrötterna med järn

  Järn är ett viktigt spårämne för att håret ska hållas starkt och kraftigt. Särskilt kvinnor ska fästa uppmärksamhet vid en tillräcklig tillgång på järn, eftersom menstruationerna gör att kvinnor varje månad förlorar en viss mängd järn.

 5. Tillför fukt från både ut- och insidan

  Ett friskt hår hämtar sin livskraft ur fukten. Olika balsam och oljor ger skydd mot yttre irritationsmoment, och goda fetter i födan ger håret näring inifrån. Omega-3-fettsyrorna är viktiga för nya, växande hårstrån.

De senaste artiklarna


{{ htmlFormat(article.title.rendered) }}
Läsa mer »
< Nyare Äldre >