Varför vaknar jag med ett avtryck av min kudde på kinden?

Har du någonsin funderat över varför avtrycket av dynan börjat stanna kvar allt längre på din kind om morgnarna? Ju äldre vi blir, desto långsammare försvinner avtrycket. Hudens elastiska förmåga att återställa sig blir långsammare redan i 30-årsåldern.

Vår nordiska hudtyp beskrivs ofta som känslig, men en känslig hud är snarare ett symtom än en hudtyp. Hudens känslighet beror oftast på yttre, ansträngande faktorer, såsom temperaturväxlingar eller alltför kraftiga hudvårdsprodukter. Huden ansträngs särskilt mycket av rökning, alkohol, för mycket sol och socker. Dessa faktorer försvagar helt enkelt hudens naturliga egenskaper, vilket gör att ålderstecken kan börja visa sig redan vid mycket unga år.

Ålderstecken uppkommer hos oss alla så småningom, men de är delvis individuella, eftersom livsstil och genetiskt arv spelar en roll. Hudens förmåga till återhämtning är en god mätare för att kolla hur den egna huden mår. Alla vaknar vi med ett mönster i kinden där vi legat på kudden, men avtrycket försvinner långsammare ju äldre vi blir. Hudens ålderstecken börjar bli synliga kring 30-årsåldern, då yttre påfrestningar lättare kommer åt att orsaka skador i huden. En av de allra viktigaste förebyggande åtgärderna är att se till ett ordentligt UV-skydd mot solens strålar.

Testa hur väl din hud förmår återhämta sig

I hudens djupaste lager finns ett ämne som kallas kollagen. Detta ämne gör huden elastisk, men mängden kollagen minskar med en stigande ålder – vilket gör att huden återhämtar sig långsammare. Ett enkelt hemmatest kan tala om för dig hur väl just din hud förmår återhämta sig:

Knip lätt om ett litet veck av kindens hud i några sekunders tid. Släpp greppet, och följ med hur snabbt huden lägger sig tillrätta igen. Om huden är röd en längre stund, har den antagligen blivit känslig för yttre påfrestningar och ålderstecknen redan börjat bli synliga. Ta en titt på dina egna levnadsvanor och se vad du kan göra för att bromsa upp hudens åldrandeprocess.

Vitamin C har konstaterats främja hudens egen kollagensyntes. Kollagenproduktionen blir långsammare med en stigande ålder, men man kan hjälpa och understödja kroppens kollagenproduktion genom att minska på solbadandet, äta mindre socker och se till att få i sig vitamin C. Då man skyddar sig mot solens UV-strålar hålls hudens bindvävnad ung, och den som inte röker håller å sin sida hudens blodcirkulation i gott. Kollagen finns att köpa även som kosttillskott. Exempelvis Verisol® är ett kollagen som genomgått kliniska studier och som lämpar sig redan för 30-åringar.

De senaste artiklarna


{{ htmlFormat(article.title.rendered) }}
Läsa mer »
< Nyare Äldre >