Vinterhuden längtar efter skonsam vård

Torr hud och sprickor hör vintern till. En skonsam och mild behandling hjälper dock till att hålla huden fuktig och elastisk även över vintern. Ofta beror hudens vinterbesvär på en alldeles för torr inomhusluft. I dessa fall behöver huden både skydd och vård, såväl utifrån som inifrån.

Huden i skick med föda och skydd

Skönhetsvården har traditionellt fokuserats på yttre behandlingar med olika fukttillförande krämer och masker. Dessa är absolut viktiga, men faktum är, att huden byggs upp inifrån. Skönheten kan understödjas med näringsämnen, och sedan hjälpas upp av skydd utifrån.

Skydda ansiktet med en rejält tilltagen halsduk eller scarf

En rejäl halsduk eller scarf runt ansiktet ger skydd. Ansiktets vintervård är egentligen enkel: Skydda huden mot faktorer som torkar ut den, det vill säga mot snålblåst, kyla och sol. Särskilt om vårvintrarna är det viktigt att skydda sig mot solen. Snön som ligger kvar reflekterar solens strålar och kan göra stor skada på en vinterblek hy.

Skonsam rengöring

En känslig hud ska helst rengöras med fuktighetskräm i stället för med tvål. Vatten och fuktighetskräm räcker till också om huden är mycket torr. Undvik att gnugga huden och lägg på krämer eller salvor med mycket lätta och varsamma rörelser. Låt bli att peela huden under vintern.

Klappa huden torr

Huden gillar inte att man gnuggar den. Klappa huden torr med en frottéhandduk. Undvik också alltför långa stunder under en varm dusch, eftersom varmt vatten torkar ut huden ytterligare.

Sov med ansiktsmask

Vinterhuden längtar efter fukt. Använd någon salva utan olja som ansiktsmask och låt den ligga kvar över natten. Salvor utan olja gör att porerna inte täpps till, men får ändå de torra hudcellerna att lossna då man sköljer av ansiktet följande morgon.

Fukta luften

En torr inomhusluft är något vi får dras med vintertid. Inomhusluften är i själva verket ofta värre än kylan utomhus för vår hud. Använd luftfuktare vintertid. Dessa apparater är idag rätt så små och diskreta, och de gör både hud och slemhinnor gott.

Unna dig en vitaminkur

Skönheten börjar inifrån. Det vi äter, syns på utsidan. Vitaminkurer är ofta på sin plats under vinterhalvåret, eftersom kylan är en påfrestning för hela kroppen – och denna påfrestning syns allra först i huden. Även tillskott med ceramider kan främja hudens välmående. Dessa ämnen upprätthåller hudens fukt och ungdomlighet.

Drick tillräckligt med vatten

Hemligheten bakom en vacker hud ligger i vattnet, och behovet av vatten ökar vintertid då huden utsätts för stora prövningar. Se till att dricka ca 2 liter vatten varje dag. Vintertid lönar det sig också att fästa uppmärksamhet vid vattnets temperatur. Enligt kinesisk läkekonst är det mer hälsosamt för kroppen att dricka varmt än kallt vatten.

De senaste artiklarna


{{ htmlFormat(article.title.rendered) }}
Läsa mer »
< Nyare Äldre >